Belgrado

Belgrado is een stad waar ik al drie keer ben geweest en elke keer raak ik meer en meer verliefd op deze stad. Er is een wijk die ik heb ontdekt en waar ik helemaal weg van ben en waar ik dus al drie keer kom: Dorcol.

Ik heb 2 Airbnb adressen gevonden die ik zeker kan aanraden:

A walk in the clouds apartment:https://bit.ly/2UX8ZHq
Dit is een prachtig appartement, met 3 slaapkamers en balkon met altijd  zon garantie :-). In de ochtend heerlijk wakker worden, met een kop heerlijke koffie en in de balkonstoelen kruip je helemaal weg.  Communicatie met verhuurder Dragana ging super. Je krijgt echt waar voor je geld. Appartement is top onderhouden, in de keuken lag zelfs thee, koffie en voldoende w.c papier waar we gebruik van konden maken. Er is 1 regel, schoenen uit bij binnenkomst.

Charming view apartment: https://bit.ly/2GGyxzW
Hier houd ik van! Je hebt het gevoel dat je terug in de tijd gaat wanneer je dit schattig appartementje binnen treedt.  Vintage op en top! Alles lijkt wel een verhaal te hebben, de kunstzinnige foto’s, meubels etc. Hier verliep het contact met Ema supergoed. Er is een balkon, je kijkt wel uit op de weg, maar deze is niet super druk. Verder kijk je uit op Kalemegdan en deze is ook op loopafstand. Ideaal als je in de ochtend een wandeling wilt doen of wilt joggen. Let op! je zult waarschijnlijk de enige zijn!

In Dorcol valt veel te ontdekken, er zijn genoeg leuke cafe’s om te zitten en lekker te lunchen. Zo is Smokvica een van mijn favoriete plekken. Je hebt 2 locaties in Dorcol, beide met een terras. Gospodar Jovanova 45 en Kralja Petra 56.

Een groot voordeel van Belgrado is dat alles tot laat open is. Je hebt een supermarkt die 24/7 geopend is. Uiteten gaan om 22 uur is heel normaal, de keuken is in tegenstelling tot Nederland tot vrij laat geopend! Verder hebben we tijdens een van de wandelingen een toffe concept store ontdekt: LEILA records: Gospodar Jevremova 6 / http://www.leila.rs/
Een platenzaak, boekenwinkel, cafe, gallerij en ze organiseren er allerlei toffe events! Een andere toffe zaak is: Jane Doe Concept Store /https://janedoeshop.net/.Het is een combinatie van vintage kleding met spullen van lokale designers. Ik heb daar een heel tof shirtje aangeschaft met als opdruk: Jugoslovenka.

Skadarlija
Als je nog niet eerder in Belgrado bent geweest, ga dan naar Skadarlija. Een schattig en authentiek straatje met veel restaurants en live muziek. Een aanrader is Tri Sesira, daar is het eten lekker. Ben ook op andere plekken geweest in Skadarlija, maar het eten was minder. Let op! wel van tevoren reserveren. De muzikanten komen aan je tafel spelen en vragen om een lievelingsnummer, als je een nummer aanvraagt dan geef je op het einde geld. Het is geen must, maar wel erg leuk om mee te maken. Zelf zit ik altijd te worstelen met het geld in Servië, ze betalen in dinars. 1 dinar = 117 dinar. Dus je loopt met veel geld in je portemonnee.

Kosancicev Venac
is een juweeltje verborgen in het hart van de stad. Pas bij mijn tweede bezoek ontdekte ik dit leuk wijkje. Het wijkje bevindt zich op loopafstand van Kalemegdan. Je hebt er een mooie kathedraal en uiteraard genoeg cafe’s om te zitten en genieten van al het moois dat voorbijkomt. Did I mention dat de Balkanvrouwen en vooral Servische vrouwen erg aantrekkelijk zijn:-) Voor liefhebbers van designers van eigen bodem is er de concept store Makadam: https://www.facebook.com/makadambelgrade/
Ze hebben ook een terras buiten waar je kunt zitten.

Ada Ciganlija
Belgrado staat natuurlijk erg bekend om een uitgebreide nachtleven. Check
http://www.belgradenightlife.rs/ voor tips en plekken waar uit te gaan. Wat je als buitenstaander of toerist echt een keer moet proberen is naar een ‘kafana’ gaan, een kroeg met vaak niet al je chique inrichting, maar gewoon houten stoelen en tafels maar met live muziek. Vaak een live band met een zanger en zangeres die typische Balkan liedjes zingen. Ik heb dit vaak bezocht en zing lekker hard mee op de muziek. Leuk om te zien is dat iedereen alle nummers kent, handjes gaan de lucht in en heupen gaan los. Houd er rekening mee dat je in alle clubs, maar ook kafana’s van tevoren moet reserveren. Soms moet je er sterke drank bij bestellen, tja dit is Balkan dus er wordt veel gedronken 🙂 Als je een avondje hard gaat stappen in Belgrado ( ik spreek uit ervaring, muchos votka), dan raad ik je aan om de volgende dag naar Ada Ciganlija te gaan (kunstmatig schiereiland). Je kunt hier lekker langs het water slenteren, ontnuchteren, hapje eten, maar ook een massage boeken of gezichtsbehandeling bij www.beautyimagini.com

Mocht je zin hebben om fietsend Belgrado te verkennen, check dan
https://ibikebelgrade.com/ . Opgericht door een Hollandse gast die nu een tijdje in Belgrado woont. Wij starten in Dorcol en fietsen richting Beton Hala, zo over de brug richting Nieuw Belgrado. Veel meer hoogbouw, bruggen en verkeer.

Check voor een overzicht van dansaanbod in Nederlandhttp://www.folkwijzer.nl/

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image