Belgrado

Belgrado is een stad waar ik al een paar keer ben geweest en elke keer raak ik meer en meer verliefd op deze stad. Er is een wijk die ik heb ontdekt en waar ik helemaal weg van ben en waar ik iedere keer overnacht: Dorćol

Ik heb 2 Airbnb adressen gevonden die ik zeker kan aanraden:

A walk in the clouds apartment:https://bit.ly/2UX8ZHq
Dit is een prachtig appartement, met 3 slaapkamers en balkon dus altijd zon garantie :-). In de ochtend heerlijk wakker worden, met een kop heerlijke koffie en in de balkonstoelen kruip je helemaal weg.  Communicatie met verhuurder Dragana ging super. Je krijgt echt waar voor je geld. Appartement is top onderhouden, in de keuken lag zelfs thee, koffie en voldoende w.c papier waar we gebruik van konden maken. Er is 1 regel, maar dat spreekt voor zich. Schoenen uit bij binnenkomst.

Charming view apartment: https://bit.ly/2GGyxzW
Hier houd ik van! Je hebt het gevoel dat je terug in de tijd gaat wanneer je dit schattig appartementje binnen treedt. Vintage op en top! Alles lijkt wel een verhaal te hebben, de kunstzinnige foto’s, meubels etc. Het contact met Ema verliep super goed. Er is een balkon, je kijkt wel uit op een weg, maar deze is gelukkig niet super druk. Verder kijk je uit op Kalemegdan fort en deze is ook op loopafstand. Ideaal als je in de ochtend wilt wandelen of joggen. Let op! je zult waarschijnlijk de enige zijn ;)!

In Dorcol valt zoveel te ontdekken, er zijn genoeg leuke cafés om te zitten en lekker te lunchen. Zo is Smokvica een van mijn favoriete plekken. Je hebt 2 locaties in Dorcol, beide met een terras. Gospodar Jovanova 45 en Kralja Petra 56.

Een groot voordeel van Belgrado is dat alles tot laat open is. Je hebt een supermarkt die 24/7 geopend is. Uiteten om 22 uur is heel normaal, de keuken is in tegenstelling tot Nederland tot vrij laat geopend! In de winkelstraten zoals Knez Mihailova zie je tot laat mensen lopen, kinderen, jong en oud alles door elkaar. Wij hebben tijdens een van de wandelingen een tof concept store ontdekt: LEILA records: Gospodar Jevremova 6 / http://www.leila.rs/ Een platenzaak, boekenwinkel, café, galerij in 1 en ze organiseren er allerlei toffe events! Een andere toffe zaak is: Jane Doe Concept Store /https://janedoeshop.net/.Het is een combinatie van vintage kleding met spullen van lokale designers. Ik heb daar een heel tof shirtje aangeschaft met opdruk: Jugoslovenka.

Een ander leuk concept is café Valentina i Karanfil. Het is de eerste winkel voor bean-to-bar chocolade van over de hele wereld in Belgrado. Hoe gaaf is dat! Naast een heerlijke kop koffie kun je kiezen uit een breed scala aan zelfgemaakte chocolades en bonbons.

Skadarlija
Als je nog niet eerder in Belgrado bent geweest, ga dan naar Skadarlija. Een schattig en authentiek straatje met veel restaurants en live muziek (wel een beetje toeristisch). Een aanrader is het restaurant Tri Sesira of Velika Skadarlija. Hier is het eten lekker, je krijgt enorme porties en voor een hele betaalbare prijs. Ik ben ook op andere plekken geweest in Skadarlija, maar het eten was minder. Let op! wel van tevoren reserveren. De muzikanten komen aan je tafel spelen en vragen om een lievelingsnummer. Als je een nummer aanvraagt dan geef je op het einde geld. Het is geen must, maar wel erg leuk om mee te maken. Zelf zit ik altijd te worstelen met het geld in Servië, men betaalt daar in dinars. 1 euro = 117 dinar.

Kosancicev Venac
Dit is een juweeltje verborgen in het hart van de stad. Pas bij mijn tweede bezoek ontdekte ik dit leuk wijkje. De wijk bevindt zich op loopafstand van Kalemegdan. Je hebt er een mooie kathedraal en uiteraard genoeg cafés om te zitten en genieten van al het moois dat voorbijkomt. Did I mention dat de Balkanvrouwen en vooral Servische vrouwen erg aantrekkelijk zijn:-) Voor liefhebbers van designers van eigen bodem is er de concept store Makadam. Ze hebben ook een terras buiten waar je kunt zitten.

Ada Ciganlija
Belgrado staat natuurlijk erg bekend om een uitgebreid nachtleven.
Check http://www.belgradenightlife.rs/ voor tips en plekken waar uit te gaan. Wat je als buitenstaander of toerist echt een keer moet proberen is naar een ‘kafana’ gaan, een kroeg met vaak niet al te chique inrichting, maar gewoon houten stoelen en tafels maar met live muziek. Vaak een live band met een zanger of zangeres die typische Balkan liedjeren zingen. Leuk om te zien is dat iedereen alle nummers kent, handjes gaan de lucht in en heupen gaan los. Houd er rekening mee dat je in alle clubs, maar ook kafana’s van tevoren moet reserveren. Soms moet je er sterke drank bij bestellen, tja dit is Balkan dus er wordt veel gedronken 🙂 Als je een avondje hard gaat stappen in Belgrado ( ik spreek uit ervaring, muchos votka), dan raad ik je aan om de volgende dag naar Ada Ciganlija te gaan (kunstmatig schiereiland). Je kunt hier lekker langs het water slenteren, ontnuchteren, hapje eten, maar ook een massage boeken of gezichtsbehandeling bij www.beautyimagini.com (ze zijn verhuisd en zijn nu te vinden in Novi Beograd).

Mocht je zin hebben om op een lazy zondag fietsend Belgrado te verkennen, check dan https://ibikebelgrade.com/ . Opgericht door een Nederlandse man die nu een tijdje in Belgrado woont. Onze fietstocht start in Dorcol en we fietsen richting Beton Hala, zo over de brug richting Nieuw Belgrado, Zemun (erg mooi). Veel meer hoogbouw, bruggen maar ook meer verkeer. Wat ik tof vind is dat we op deze manier een ander kant van Belgrado zien, minder toeristisch en iets rauwer. Er zijn nog zoveel toffe plekken te ontdekken, eigenlijk teveel om op te noemen. Tot slot een aanrader: het graf van Tito.