Blog | Tara & Yoga; oase van rust

Belgrado
De zomervakantie is aangebroken en dit jaar ga ik 5 weken op vakantie. Niet volledig, want tussendoor werk ik. Maar het is een heerlijk vooruitzicht waar ik weken naar uit heb gekeken. Ik vlieg vanaf Eindhoven, megadruk tegenwoordig op de vliegvelden. Lange wachtrijen, maar ik haal gelukkig mijn vlucht en binnen 2 uur vliegen sta ik op het vliegveld van Belgrado. Heerlijk gevoel. Er zijn overal werkzaamheden, dus houd daar rekening mee als je net aankomt. Tip! Koop op het vliegveld een voucher voor de taxi, zo weet je van tevoren de prijs en voorkom je dat je te veel moet betalen.

Na een korte taxirit kom ik aan op mijn locatie: hotel Nobel, wijk Savski Venac. Ik heb niet veel tijd om Belgrado te verkennen, morgen vertrek ik naar Nationaal Park Tara, waar ik met een internationale groep, meedoe aan een yoga retreat. Zin in! Na een maaltijd in het hotel, ga ik op pad. De bekende orthodoxe kerk Hram Svetog Save is op loopafstand en na een kwartiertje lopen ben ik er. Ik heb de kerk een keer van buiten gezien, maar het geeft een heel ander gevoel als je naar binnen stapt. De kerk staat vol prachtige gouden fresco’s en mozaïeken, a must see!

Onderweg naar Tara
Na een koffiebreak in de wijk Vračar (had ik nodig na 3 uur wachten op het vliegveld), besluit ik terug te gaan naar mijn hotelkamer. De volgende dag staat een busje met een aardige chauffeur Slavisa op ons te wachten. Aangezien ik de enige in de groep ben die Servo-Kroatisch spreekt, krijg ik de rol van tolk. Met een groep van 12 enthousiaste yogi’s vertrekken we (side note sommige van ons hebben nooit yoga gedaan 😊). Het is ongeveer 4 uur rijden naar het park. Leuk om te melden, we komen uit alle windstreken. Van India, Canada, Frankrijk, Servië tot Dubai. Ondertussen maken we een tussenstop bij een lokaal familierestaurant dat huisgemaakte gerechten serveert. Restaurant Usput (Onderweg) , creëert een warm huiskamergevoel, alsof je bij iemand thuis eet. De eigenaar is superaardig, en als je buiten zit, zoals wij deden hoor je het kabbelende water achter je.

Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door Marija, die de yoga retreats My Yogic Adventure organiseert. Check haar website. Ideaal als je een combinatie van yoga, meditatie en ongerepte natuur zoekt. We verblijven 7 dagen in Predov Krst, in het huis Tarweek in de bergen. Wat meteen opvalt is dat er geen supermarkten zijn, geen huizen behalve een overnachtingsplek voor hikers, en geen drukte. Onze kamers zijn simpel en schoon, ik leef een week uit mijn koffer. Het bevalt goed om je te ontdoen van al het externe. Wat een verschil met de citylife in Rotterdam, maar ook Belgrado. De avonden zijn donker, omdat er weinig verlichting is waardoor je soms honderden sterren kunt zien. Magisch!


Hoe zien onze dagen eruit?
Onze dagen zien er als volgt uit: we staan om 07 uur op, dit doen we in stilte tot na het ontbijt. Je staat op in stilte en hoeft niet te socializen in de ochtend, als je net als ik geen ochtendmens bent, ideaal! Van 08 tot 10 hebben we yoga en meditatie, daarna volgt het ontbijt. Na een paar dagen merk ik dat ik rustiger word en meer in the flow kom. De eerste paar dagen gaan we hiken, off track, soms heuvel op, heuvel af. De hikes duren tussen 3 tot 6 uur in totaal. Onderweg kom je bijna geen andere hikers tegen, veel vlinders, en mooie viewpoints. De avonden zijn gevuld met lezen, muziek luisteren, naar de sterren kijken of buiten rondom het kampvuur zitten.

Boottocht naar Visegrad
Natuurlijk blijven we niet alleen in de omgeving, we doen leuke excursies. Zo gaan we een hele dag naar de stad Visegrad, in Bosnië & Herzegovina. We vertrekken vroeg in de ochtend, vanaf het meer Perucac. Op de boot heb je een bovendek (niet overdekt) en onderdek (je zit dan binnen). Rond 09u vertrekken we, de zon schijnt al volop, we starten onze tocht vanaf het Perucac meer. Je kijkt werkelijk je ogen uit, we varen langs het Drina canyon en doen er 54 km over. De Drina canyon is een van de diepste van Europa met op sommige plekken toppen die hoger zijn dan 1000 meter. Met heerlijke muziek op het achtergrond en de azuurblauwe/groene kleur van de rivier, raak je bijna in een extase van rust.

Rond 12.30u arriveren we in Visegrad, en we hebben ongeveer 2,5 uur om het stadje te verkennen. Het stadje staat vooral bekend om zijn brug, waar Nobelprijswinnaar Ivo Andric zijn bekende boek ‘Na Drini Cuprija/ De brug over de Drina’ heeft geschreven. Na een lange bootocht krijg je honger, dus we gaan eerst eten in Hotel Visegrad. Daarna hebben we niet veel tijd, dus snel door om de bekende brug Mehmed Paša Sokolović (UNESCO erfgoed) te zien. Het laatste kwartier brengen we snel een bezoek aan Andric Grad, van bekende filmmaker Emir Kusturica.

Op de terugweg is het te warm om op het dek te zitten, wij vinden een fijn plekje helemaal aan de voorkant, voor de kapitein. Alle info over de boottour kun je hier vinden.

Meer Perućac
In de omgeving van Tara is het heerlijk koel, ook in het huis waar we verblijven. Na een paar dagen beginnen de temperaturen te stijgen. Wij besluiten met een groepje verkoeling te zoeken in het meer Perucac, je hebt daar voldoende cafe’s en eetplekjes. Het mooie aan het zwemmen hier is dat je uitkijkt op een prachtig, groen landschap. Een aanrader! Zie hieronder de foto’s.

Uitkijkpunt Banjska stena
Tip! Bezoek de uitkijkpunt Banjska Stena, vanaf daar heb je je geweldig uitzicht op het meer Perucac & ravijn van de rivier Drina. De route er naartoe is vrij gemakkelijk, dus je hoeft geen ervaren hiker te zijn.

“Travel is the only thing you buy that makes you richer.”