Bosnië & Herzegovina roadtrip

Uitzicht vanaf Trebevic over Sarajevo. Je komt er met de kabelbaan.

Ontdek de verborgen parels van Bosnië & Herzegovina!

Ik neem je mee op reis. Op reis door het nog niet zo ontdekte Bosnië & Herzegovina. Ik heb sinds jongs af aan een sterke connectie gehad met mijn geboorteland. Veel bezoekjes afgelegd, ik herinner me nog de lange autoritjes destijds met mijn ouders en zussen. Maar verder dan Sarajevo, bezoekjes aan oma´s en familie kwam ik niet. Veel gezien, maar ook een groot deel van Bosnië & Herzegovina niet. Dus ik besloot het dit jaar anders aan te pakken, ik nam bijna een maand vrij van mijn werk, huurde een auto en ging op zoek naar een reisbuddy. Zo geregeld, zo gedaan en nu nog een route uitstippelen.

Uitzicht vanaf Kovaci over de ‘mahala’s’

Mijn reis begint eerst in Kroatië, vanaf Rotterdam kun je vrij goedkoop naar Split reizen. Je kunt ook rechtstreeks naar Bosnië gaan, vanaf Eindhoven naar Tuzla met Wizzair. Er is geen rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar Sarajevo. In Split wacht mijn reisbuddy Mirel mij op. De meeste foto’s op de blog zijn door Mirel gemaakt. Mijn reisbuddy is een geweldige fotograaf en maakt toffe foto’s tijdens festivals en events. Check zijn instagram om een beeld te krijgen: https://www.instagram.com/mirel3030/
Om weer terug te komen op mijn reisverhaal, die dag verkennen we Split. Het weer zat niet echt mee in mei, veel regen wat vrij ongebruikelijk is, maar goed, regen of niet, fuck it je bent op vakantie dus maak er iets van 🙂 We overnachten in een te gek designhotel ‘Goli i Bosi’, wat letterlijk vertaald betekent: Naakt & Blootsvoets http://www.golibosi.com/en/home/ . Het is niet echt druk als wij aankomen en wij hebben het hostel helemaal voor ons, normaal deel je de kamer met 4 andere personen. We besluiten die avond langs de zee te wandelen en lekker uit eten te gaan. Onze bus vertrekt de volgende dag al om 7 uur, dus dat betekent vroeg opstaan! We vertrekken om 07 uur en komen om 14.25 uur aan. Tickets kun je bestellen via
https://getbybus.com/nl/bus-split-naar-sarajevo. Een kaartje kost 156 HRK ( +/- 21 euro). Print de ticket wel van tevoren uit! Lekker oldskool 🙂

Na veel kronkelweggetjes en veel moois gespot te hebben onderweg ( wilde paarden, hurk wc’s, bergen, natuur) komen we uiteindelijk aan in Sarajevo. We overnachten een paar dagen in een Airbnb, deze bevindt zich op de hoofdstraat Marsala Tita : https://bit.ly/2Lh6o63. Een toplocatie als je het aan mij vraagt. Die dag bezoeken we de smalle straatjes, de kabelbaan, Trebevic en we gaan uiteten in het restaurant ‘Kod Kibeta’. Een heerlijk restaurant, wel wat chiquer en je moet er wel een eindje naar boven klimmen maar dan heb je ook wat qua uitzicht.

Sarajevo, uitzicht vanaf Zuta Tabija

Na veel kronkelweggetjes en veel moois gespot te hebben onderweg ( wilde paarden, hurk wc’s, bergen, natuur) komen we uiteindelijk aan in Sarajevo. We overnachten een paar dagen in een Airbnb, deze bevindt zich op de hoofdstraat Marsala Tita : https://bit.ly/2Lh6o63. Een toplocatie als je het aan mij vraagt. Die dag bezoeken we de smalle straatjes, de kabelbaan, Trebevic en we gaan uiteten in het restaurant ‘Kod Kibeta’. Een heerlijk restaurant, wel wat chiquer en je moet er wel een eindje naar boven klimmen maar dan heb je ook wat qua uitzicht.

De volgende dag starten we vroeg, we worden om 09 uur opgehaald door Faruk. Onze gids en eigenaar van Superbadventures. We gaan deze dag de natuur in en bezoeken daarbij de afgelegen plekjes. Gelukkig heeft onze gids een SUV waardoor we gemakkelijk over de smalle onverharde weggetjes kunnen rijden. Faruk, een geweldige gids die niet alleen veel kennis heeft, maar met humor en plezier alles laat zien. Het voelt meteen goed en vertrouwd aan. Omdat we nog niet hebben ontbeten, stoppen we in Umoljani. Een schattig plekje, helemaal voor ons alleen. We ontbijten met een typisch Bosnisch gerecht: ustipci met vleeswaren, kajmak en huisgemaakte vlierbloesemsap. Uiteraard sluiten we af met sterke Bosnische koffie en rahatlokum. Bijgetankt en uitgerust rijden we verder over de Bosnische landschap. Onderweg komen we haast niemand tegen, schapen en herdershonden, paar huizen maar vooral een ongekende stilte en schoonheid. Uiteindelijk komen we aan in Lukomir. Als we uitstappen lijkt de tijd hier stil te hebben gestaan. Stenen huisjes met kleine ramen. De bewoners wonen hier gedurende de zomerperiode, in de winter trekken ze naar de stad. Faruk heeft voor ons uitklapbare stoelen meegenomen, zodat we van het Rakitnica Canyon kunnen genieten. En dat doen we maar al te graag!

Canyon Rakitnica

Na deze geweldige dag, besluiten we de volgende dag een auto te huren op Sarajevo Airport en verder het land in te trekken. We rijden naar Travnik, Jajce en overnachten bij mijn oma in Gornji Vakuf. Omdat het de hele dag regent, blijven we overal kort. Jajce is de moeite waard om te bezoeken, op de foto hieronder zie je de stadsmuren en er is een prachtige waterval.
De volgende dag, uitgerust en al vertrekken we naar Konjic en Boracko jezero. Konjic is een leuk, klein stadje. Omdat het wederom regent besluiten we om ergens binnen te schuilen en gaan we naar het ´Zavicajni´ museum met daaropvolgend het huis waar tekenaar en schrijver Zulfikar Zuka Džumhura geboren is.

Jajce

Na een regenachtige dag besluiten we naar onze overnachtingsplek te gaan. En wel een hele bijzondere plek : Hercegovina Lodges vlakbij de Boracko meer. Een heel leuk stel Goga en Elvir runnen de lodges. Zij hebben 20 jaar in Nederland gewoond, maar besloten uiteindelijk terug te keren en de lodges te bouwen. Ik kan ze geen ongelijk geven. Meteen bij aankomst, voel je je meteen thuis. Wij krijgen de grotere lodge ‘Stolac’ die er prachtig uitziet. Midden in de kamer heb je een kacheltje, tweepersoonsbed en een trap naar boven waar nog 2 bedden staan. Wij besluiten een wandeling te maken, natuur is prachtig daar en komt in de zomer helemaal tot haar bloei. Na terugkomst besluiten we mee te eten, er is een centrale plek waar gekookt wordt en waar we een groepje Belgen ontmoeten die daar zijn om te fotograferen. Na een heerlijke homemade moussaka, bietensalade, wijn en leuke gesprekken is het tijd om te gaan slapen.

De volgende dag staan we vroeg op. Op aanraden van onze gids Faruk besluiten we naar Titov’s bunker te gaan. Kaarten dienen van tevoren gereserveerd worden. Check de site voor tijden van de tour :
https://www.bunker.ba/ De bunker is op zich indrukwekkend ook met het idee dat het al die tijd geheim was en destijds niet beschikbaar voor het ´gewone´ volk. Eerste wat opvalt bij binnenkomst is een enorme gangencomplex. Verder zie je de privé vertrekken en vergaderruimtes. Wat ik vooral tof vond om te zien is dat de bunker nu als een platform wordt gebruikt voor lokale kunstenaars. Wat bizar is en ook tijdens de tour wordt genoemd, Tito was zo bezig zich te beschermen voor invloeden van buitenaf of een eventuele atoombom aanval, dat ze zich niet hebben gerealiseerd dat jaren later een verschrikkelijke burgeroorlog zou uitbreken in het land zelf.

Na Titov’s bunker is het tijd voor onze volgende bestemming: Mostar, die natuurlijk bekend staat om zijn prachtige, oude brug die letterlijk twee kanten van de stad verbindt. Via Faruk, onze geweldige gids, hebben we hotel Hana geregeld op 5 min loopafstand naar het centrum. Het is fijn dat er genoeg parkeergelegenheid is en je kunt dus je auto veilig achterlaten. De stad Mostar kennen Mirel en ik best goed, dus de volgende dag besluiten we uitgerust en al Pocitelj te bezoeken. Wow wat een prachtige, authentieke plek waar nog 12 gezinnen na de oorlog teruggekeerd zijn. In de zomer bloeit de plek dus helemaal op. We starten de steile klim naar boven met homemade granaatappelsap, wat erg verkoelend is met 25 graden. Het is echt de moeite waard om naar boven te klimmen, je hebt prachtig uitzicht over Pocitelj en Neretva. We besluiten een hapje te eten in een van de restaurants. Ik kies voor iets lokaal en ga voor de vis die in Neretva is gevangen en voortreffelijk smaakt. Na Pocitelj rijden we naar de waterval ‘Kravice’. Wat een verkoeling en prachtige plek in de natuur. We bestellen een biertje en gaan langs het water zitten. We raken in gesprek met een paar Engelse toeristen die vanuit Dubrovnik een dagtripje hebben geboekt en Herzegovina prachtig vinden. Ik kan ze geen ongelijk geven 🙂

Na Pocitelj en Kravice gaan we naar onze laatste bestemming: Zipline Fortica Mostar. Voordat ik naar Mostar ging wist ik niet eens dat Bosnië een zipline had en de langste bevindt zich in Mostar (570 meter). Ik werd getipt door Vildan van DitisBosnie. De weg naar de zipline is al avontuurlijk genoeg, je rijdt langs een smal, ongegrond weggetje naar boven waar alleen 1 auto langs kan. Met mijn hoogtevrees had ik hier al iets overwonnen. Eenmaal boven aangekomen staan de twee instructeurs op ons te wachten. Uitzicht is fenomenaal, foto’s hieronder spreken voor zich. Ondertussen ben ik korte filmpjes aan het maken met uitleg voor achterban thuis om erachter te komen dat ik de kinder zipline aan het filmen ben hahaha. De instructeur geeft ons duidelijke instructies, ik merk dat ik klamme handjes begin te krijgen, dus ik besluit als eerste te gaan. Wow wat een gevoel van vrijheid en een gevoel van overwinning. Met knikkende benen stappen we in de jeep van de instructeurs en rijden terug naar onze auto.

Deze reis was geweldig en eigenlijk niet in woorden te omschrijven. Bosnië & Herzegovina heeft iets puurs, authentieks, maar ook een rauw randje en de overblijfselen van de oorlog zijn nog zeker zichtbaar. Het is een land waar je komt en je meteen thuis voelt; de humor, de zelfspot, directheid ( ben je aangekomen haha), maar ook de warmte, eten in overvloed ( waarmee liefde wordt geuit), muziek etc cetera ik kan nog lang doorgaan. Maar eigenlijk moet je het zelf bezoeken en ervaren!


De wereld is een boek. Wie niet reist, leest enkel één bladzijde.