Bosnië & Herzegovina roadtrip (working on it:-)

Uitzicht vanaf Trebevic over Sarajevo. Je komt er met de kabelbaan.

Ontdek de verborgen parels van Bosnië & Herzegovina!

Ik neem je mee op reis. Op reis door het nog niet zo ontdekte Bosnië & Herzegovina. Ik heb sinds jongs af aan een sterke connectie gehad met mijn geboorteland. Veel bezoekjes afgelegd, ik herinner me nog de lange autoritjes destijds met mijn ouders en zussen. Maar verder dan Sarajevo, bezoekjes aan oma´s en familie kwam ik niet. Veel gezien, maar ook een groot deel van Bosnië & Herzegovina niet. Dus ik besloot het dit jaar anders aan te pakken, ik nam bijna een maand vrij van mijn werk, huurde een auto en ging op zoek naar een reisbuddy. Zo geregeld, zo gedaan en nu nog een route uitstippelen.

Uitzicht vanaf Kovaci over de ‘mahala’s’

Mijn reis begint eerst in Kroatië, vanaf Rotterdam kun je vrij goedkoop naar Split reizen. Je kunt ook rechtstreeks naar Bosnië gaan, vanaf Eindhoven naar Tuzla met Wizzair. Er is geen rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar Sarajevo.
In Split wacht mijn reisbuddy Mirel mij op. De meeste foto’s op de blog zijn door Mirel gemaakt. Mijn reisbuddy is een geweldige fotograaf en maakt toffe foto’s tijdens festivals en events. Check zijn instagram om een beeld te krijgen: https://www.instagram.com/mirel3030/
Om weer terug te komen op mijn reisverhaal, die dag verkennen we Split. Het weer zat niet echt mee in mei, veel regen wat vrij ongebruikelijk is, maar goed, regen of niet, fuck it je bent op vakantie dus maak er iets van 🙂 We overnachten in een te gek designhotel ‘Goli i Bosi’, wat letterlijk vertaald betekent: Naakt & Blootsvoets http://www.golibosi.com/en/home/ . Het is niet echt druk als wij aankomen en wij hebben het hostel helemaal voor ons, normaal deel je het met 4 andere personen. We besluiten die avond langs de zee te wandelen en lekker uit eten te gaan. Onze bus vertrekt de volgende dag al om 7 uur, dus dat betekent vroeg opstaan! We vertrekken om 07 uur en komen om 14.25 uur aan. Tickets kun je bestellen via
https://getbybus.com/nl/bus-split-naar-sarajevo. Een kaartje kost 156 HRK ( +/- 21 euro). Print de ticket wel van tevoren uit!

Na veel kronkelweggetjes en veel moois gespot te hebben onderweg ( wilde paarden, hurk wc’s, bergen, natuur) komen we uiteindelijk aan in Sarajevo. We overnachten een paar dagen in een Airbnb, deze bevindt zich op de hoofdstraat Marsala Tita : https://bit.ly/2Lh6o63. Een toplocatie als je het aan mij vraagt. Die dag bezoeken we de smalle straatjes, de kabelbaan, Trebevic en we gaan uiteten in het restaurant ‘Kod Kibeta’. Een heerlijk restaurant, wel wat chiquer en je moet er wel een eindje naar boven klimmen maar dan heb je ook wat qua uitzicht.

Na veel kronkelweggetjes en veel moois gespot te hebben onderweg ( wilde paarden, hurk wc’s, bergen, natuur) komen we uiteindelijk aan in Sarajevo. We overnachten een paar dagen in een Airbnb, deze bevindt zich op de hoofdstraat Marsala Tita : https://bit.ly/2Lh6o63. Een toplocatie als je het aan mij vraagt. Die dag bezoeken we de smalle straatjes, de kabelbaan, Trebevic en we gaan uiteten in het restaurant ‘Kod Kibeta’. Een heerlijk restaurant, wel wat chiquer en je moet er wel een eindje naar boven klimmen maar dan heb je ook wat qua uitzicht.

De volgende dag starten we vroeg, we worden om 09 uur opgehaald door Faruk. Onze gids en eigenaar van Superbadventures
http://www.superbadventures.com/.We gaan deze dag de natuur in en bezoeken daarbij de afgelegen plekjes. Gelukkig heeft onze gids een SUV waardoor we gemakkelijk over de smalle onverharde weggetjes kunnen rijden. Faruk, een geweldige gids die niet alleen veel kennis heeft, maar met humor en plezier alles laat zien. Het voelt meteen goed en vertrouwd aan. Omdat we nog niet hebben ontbeten, stoppen we in Umoljani. Een schattig plekje, helemaal voor ons alleen. We ontbijten met een typisch Bosnisch gerecht: ustipci met vleeswaren, kajmak en huisgemaakte vlierbloesemsap. Uiteraard sluiten we af met sterke Bosnische koffie en rahatlokum. Bijgetankt en uitgerust rijden we verder over de Bosnische landschap. Onderweg komen we haast niemand tegen, schapen en herdershonden, paar huizen maar vooral een ongekende stilte en schoonheid. Uiteindelijk komen we aan in Lukomir. Als we uitstappen lijkt de tijd hier stil te hebben gestaan. Stenen huisjes met kleine ramen. De bewoners wonen hier gedurende de zomerperiode, in de winter trekken ze naar de stad. Faruk heeft voor ons uitklapbare stoelen meegenomen, zodat we van het Rakitnica Canyon kunnen genieten. En dat doen we maar al te graag!

Na deze geweldige dag, besluiten we de volgende dag een auto te huren op Sarajevo Airport en verder het land in te trekken.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image
Reload Image