Yoga retreat Mlini

Al een tijdje had ik zin om iets anders te ondernemen dan een standaard vakantie. Op werk ervoer ik veel druk dus had ik vooral behoefte aan ontspanning, iets relaxt en vooral iets waarbij ik niet teveel moet regelen. De laatste tijd deed ik wat meer aan meditatie en op de zondag yoga in het park bij de grote Laurenskerk in Rotterdam. Dus ik besloot op zoek te gaan naar een yoga retreat ergens waar het eind september nog warm is. Het werd Kroatië als bestemming.

Na lang zoeken koos ik voor een yoga retreat van 4 dagen in Mlini, vlakbij Dubrovnik. Op https://www.bookyogaretreats.com/nl kun je veel retreats vinden van over heel de wereld. Je kunt makkelijk filteren op land, data etc. Ik wilde graag naar een plek in Kroatië, waar ik nog niet eerder was geweest. Dubrovnik kende ik van vroeger, maar Mlini nog niet. Een klein schattig plaatsje meteen aan de kust. De naam Mlini komt van de molens (mlin) die werden gebruikt om water te verkrijgen van Zavrelje. Vanaf Split is het ongeveer 4,5 uur rijden en tickets kunnen online besteld worden. Na een ‘bumpy ride’ kwam ik aan op Dubrovnik busstation. Daar werd ik opgehaald door Agnes die de yoga retreat organiseert. We kwamen aan op een vrij regenachtige dag en gingen meteen een hapje eten in Bistro Restaurant Oleander. Een restaurant meteen aan het stand met goed eten, niets spectaculairs. De service is goed of zou het vooral in smaak vallen door de charmante ober 🙂 Na een lange dag, nieuwe indrukken sluiten we de dag af met yoga en ik val als een blok in slaap.

Dag 2: De volgende dag ontwaken we op tijd, omdat we met een ochtendsessie yoga starten. De villa waar we verblijven is top. Er zijn 5 tweepersoonskamers, een grote woonkamer en een prachtig zwembad met uitzicht op Mlini. Met een kop koffie is het heerlijk ontwaken op het terras. De yoga die we doen is yin, vinyasa and yin&yang. Daarnaast doen we op sommige momenten meditatie. Die dag neemt Agnes ons mee naar een van de mooiste stranden van Europa: Pasjaca beach. Via een steil paadje klim je langs de rotsen met een trappetje naar beneden. Je moet er dus wel wat werk voor verrichten, maar dan heb je ook wat. Het strand is adembenemend, je hebt er verder geen faciliteiten alleen de zee, natuur en de stilte.

Dag 3: dagje Dubrovnik
Heel lang geleden heb ik Dubrovnik bezocht, maar mede door het succes van GOT is het nu super toeristisch geworden. Wij besluiten met een bootje vanaf Mlini naartoe te varen. Binnen 25 min arriveren we. Het eerste wat vooral opvalt zijn de prachtige oranje daken en natuurlijk de stadsmuren, maar ook de hordes toeristen met camera´s en selfiesticks. Voor mij iets teveel van het goeie. Merk dat ik de laatste tijd niet zo van drukke plekken ben, maar goed dat even terzijde. Nu we eenmaal in Dubrovnik zijn besluiten we een wandeling te maken over de oude stadsmuren en dat blijf toch spectaculair, ongeacht de toeristen. Een kaartje om de stadsmuren te bezichtigen kost 200 kuna. Die dag sluiten we af bij een heerlijk vegan restaurant Nishta, wat in Kroatisch ‘niks’ betekent en in Hindi ‘toewijding’. Het restaurant is op zich vrij klein, je hebt een terras buiten en binnen een paar zitplekken. Het restaurant werkt met een dagmenu, wij besluiten om dahl, rijst en naanbrood te bestellen. Wat een goeie keus en heerlijk eten! Zeker een aanrader, als je even genoeg hebt van vlees.


Dag 4: kayak en restaurant Puntizela
Vandaag staat in het teken van iets actiefs doen: kayakken op de open zee.
Leuk en ik heb er superveel zin in. Om 11 uur spreken we af met Luka, onze gids die dag. Luka komt oorspronkelijk uit Kroatië, maar heeft een paar jaar besloten naar het buitenland te verhuizen. Hij woont nu in Canada. Een veel voorkomend fenomeen, veel jongeren trekken weg op zoek naar een beter bestaan. We worden verdeeld in teams, ik deel de kayak met Alma en we dopen onze kayak om tot team AA ( Ana & Alma :-). Kayakken is ontzettend leuk om te doen, maar ook hard work. We kayakken eerst naar een klein onbewoond eilandje, waar Luka ons vertelt dat het eiland vroeger werd bewoond door een Duitse man die besloot na een mislukte huwelijk en het vertrouwen in liefde kwijt te zijn geraakt, solo door het leven te gaan. Na een korte pauze en een duik in de zee, gaan we verder. De zee is nu veel ruiger en we hebben enigszins moeite om onze kayak recht te houden, we worden letterlijk heen en weer geslingerd door de golven. Aangekomen op een klein eilandje Supetar rusten we even uit voordat we weer verder gaan. Uiteindelijk leggen we die dag 14 km af op de open zee. Na afloop voel ik mijn schouders, armen en handen niet meer. Maar het was het zeker waard, Luka is een top gids. Check hier het linkje voor meer informatie over de verhuur. We sluiten wederom de dag met heerlijk eten in restaurant Puntizela, meteen aan het strand met uitzicht op de zee. Als ik in Kroatië ben, probeer ik zoveel mogelijk lokale gerechten en dan vooral visgerechten te eten. Dagnje na buzaru (mosselen), lignje na zaru ( gegrilde inktvis), salata od hobotnice ( octopus salade) of pasticada s njokima ( stoofvlees met gnocchi).

Dag 5: De laatste dag is aangebroken. Agnes besluit de laatste dag af te sluiten met yoga op een verlaten strand Kupari. Dit strandje werd voor de oorlog goed bezocht en staat bekend als een van de mooiere stranden. Toch is het tegenwoordig verlaten, de grote hotelcomplexen zijn geplunderd en verwoest tijdens de oorlog in de jaren ’90. En staan er nu verlaten bij. Na de yoga sessie op het strand met fenomenaal uitzicht besluiten we het terrein te verkennen. Na 25 jaar zijn de hotels niet opgeknapt of opnieuw gebouwd, er zijn echter wel plannen. Het voelt een beetje dubbel om daar te lopen, we gaan naar binnen bij het Grand Hotel. Ik heb altijd iets gehad met oude gebouwen en ik vraag me dan altijd af hoe het vroeger eruit heeft gezien, wat de mensen daar deden. Bij binnenkomst zien we een grand entree, wat een beetje doet denken aan de bekende trap van Titanic. Het gebouw staat op instorten, maar je kan nog wel zien dat het in de gloriejaren er prachtig uit heeft gezien. Na een tijdje besluiten we toch te gaan, het is niet echt een plek waar je heel vrolijk van wordt.

Is na het lezen van deze blog ook jouw interesse gewekt voor een yoga retreat, check dan de site hieronder voor een overzicht van retreats die Agnes organiseert. https://www.shantiyogasafari.com/