Sarajevo

Naast dansen en muziek ben ik een grote fan van citytrips of reisjes in het algemeen. Omdat ik in Bosnië en Herzegovina ben geboren bezoek ik de hoofdstad Sarajevo en andere steden vrij vaak. Het valt me op dat deze stad toch nog onbekend is, terwijl het de moeite waard is om te bezoeken. De gastvrijheid, maar ook het heerlijke eten is zeker iets wat je bij blijft.

Hieronder geef ik wat tips over Sarajevo. Andere steden die ook zeker geweldig zijn en nog niet super toeristisch zijn Zagreb en Belgrado. Vooral de laatste stad staat bekend om zijn geweldige nachtleven en is in vergelijking met andere steden goedkoper.

Sarajevo

Is de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. De stad kent een rijke geschiedenis en in de stad zie je overal Ottomaanse  en Oostenrijk-Hongaarse invloeden. Zo heb je het gevoel als je in Bascarsija komt dat de tijd heeft stil gestaan. Als je tussen de straten loopt zie je letterlijk de overgang van West naar Oost, waar op een gegeven moment de straten nauwer worden en je in smalle straten van Bascarsija komt. Bascarsija is het oudste gedeelte van Sarajevo, de oude bazar en staat bekend om de ambachtslieden. Nu nog steeds worden hier sieraden, souvenirs gemaakt en je kunt er heerlijk eten. Probeer de heerlijke cevapcici bij Zeljo of Hodzic.

Sarajevska Pivara
Ook erg leuk om te bezoeken, ongeveer 10 min lopen van Bascarsija. Pivara is oude brouwerij uit 1864  en naast de brouwerij heb je een museum. Wij zijn niet naar het museum geweest, maar hebben binnen lekker gegeten en natuurlijk pivo (bier) gedronken.

Adres: Franjevačka 15

Zlatna Ribica
Ook de moeite waard om te bezoeken. Zlatna ribica betekent ‘gold fish’.  Bar ligt ietwat verscholen, maar wanneer je het eenmaal hebt gevonden en binnenstapt denk je ‘WOW’. Je weet eerst niet zo goed waar je moet kijken, plek is volgestopt met antieke en kitscherige spulletjes. Drankkaart is een oude boek waar je naast koffie ook rakija kunt proeven. Dit zou ik zeker aanraden, een shotje rakija en ze hebben veel opties.

Vergeet niet om een bezoekje te brengen aan de toilet. Hier hoor je oa. jazz muziek,  je vindt er een oude, (nog werkende) kleine televisie en wederom je kijkt je ogen uit. Ik verklap niet teveel, mocht je in Sarajevo zijn ga daar langs om een drankje te doen.

Adres: Kaptol 5

Gids Neno
Ik ben heel vaak in Sarajevo geweest, maar dit waren vaak familiebezoekjes. Uiteraard heb ik veel gelezen over de geschiedenis, en ik was altijd erg gefascineerd door de stad. Daarom zocht ik online naar een gids. Ik kwam uit op Sarajevo Walking Tours. Neno, onze gids en geboren in Sarajevo, kent volgens mij elke straat uit zijn hoofd. Je kunt kiezen voor een gratis tour waarbij er een verzamelpunt is. Na afloop geef je een bedrag die jij wenselijk vindt. Je kunt ook kiezen voor een privé tour, dat hebben wij gedaan en was zeker de moeite waard. Neno liet ons bepaalde plekken zien die ik zelf niet kende, wij hebben nog samen een kop koffie gedronken en gingen tevreden naar huis.

Website: http://www.sarajevowalkingtours.com/

Cajdzinica Dzirlo
Nog zo’n unieke plek om te bezoeken is het theehuis Cajdzinica Dzirlo. We worden begroet door een hele vriendelijke eigenaar. Ik krijg een boek met highlights uit Bosnië en uitgebreid uitleg over soorten thee. De eigenaar zelf is een opvallende verschijning, doet me denken aan de tovenaar Merlijn, met zijn lange witte haar en baard, gehuld in een lang zwart gewaad. Omdat het die dag erg warm is (23 graden in maart) besluit ik te gaan voor ‘sok od zove’ = vlierbloesem sap. Een absolute aanrader!

Adres: Kovači 6

4 Sobe Gospodje Safije
Wil je lekker uiteten (is wat chiquer dan de andere plekken) dan stel ik voor dat je naar ‘4 Sobe Gospodje Safije’ / ‘The 4 rooms of Mrs Safija’ gaat. Let op, reserveer van tevoren, want het is een gewilde plek.  Het restaurant heeft niet voor niets Safija, het gaat om een liefdesverhaal tussen Safija (Bosnische vrouw) en Johan (Oostenrijkse officier).
Lees hier het hele verhaal:
http://www.restoransarajevo.com/en/safijas-story/

Adres: Čekaluša 61

Bergen
Wil je de drukte van de stad ontvluchten, dan kan dat heel goed op één van deze plekken. Sarajevo is omringd door bergen, zoals Jahorina, Trebevic, Bjelasnica, Igman etc. Deze zijn snel bereikbaar, je hebt alleen wel een (huur)auto nodig. Je kunt hier in de wintermaanden skiën, maar in de lente/zomer is het ook goed vertoeven in de prachtige natuur.

Sarajevo Film Festival
Elk jaar vindt in Sarajevo de Filmfestival plaats. De stad transformeert en krijgt een internationaal aanzicht door mensen van buitenaf.  Er heerst een ontzettend leuke sfeer. Naast de vele films die je kunt bezoeken is er in de avond veel te doen, van live muziek tot leuke feestjes overal. Twee jaar terug ben ik naar het festival geweest en heb als vrijwilliger meegeholpen. Erg leuk om te doen en je kunt alle films gratis bezoeken. Houd er rekening mee dat het wel veel drukker in de stad is, veel bezoekers uit het buitenland. Maar dat maakt de stad ook weer heel levend. Ik heb toen voor het eerst in een hostel geslapen (jaa je leest het goed 😉 en dat beviel prima.  Ik was de enige ‘Bosnische’ in het hostel en je maakt er snel vrienden. Het hostel organiseert allemaal leuke tours!  http://franzferdinandhostel.com/
Het festival vindt altijd in augustus plaats.

Website: http://www.sff.ba/en