Visoko pyramide retreat

Wellicht ken je Bosnië en Herzegovina als onderdeel van voormalig Joegoslavië, met als hoofdstad Sarajevo. Hier werden in 1984 de Olympische Spelen gehouden. Bosnië-Herzegovina is een verzameling van volkeren en religies: hier gaan de oriëntaalse en Europese cultuur naadloos in elkaar over. In Sarajevo is dit goed zichtbaar in de architectuur, waar in de stad ‘East meets West’ elkaar ontmoeten. De Romeinse, Byzantijnse, Slavische, Osmaanse, Habsburgse en joodse culturen overlappen elkaar en volgden elkaar in de loop van de eeuwen op.

Retraite in Visoko
Vorig jaar zou ik naar Bosnië gaan, dat ging helaas niet door, gecancellede vlucht. Totaal onverwachts kwam de retraite in Visoko op mijn pad. De stad Visoko is ongeveer 30 minuten rijden vanaf het Sarajevo vliegveld. Zes dagen lang middenin de natuur, met oa. wandelingen, meditaties, bewustzijnsoefeningen en Bosnisch eten. Geen wifi signaal, wel verbinding. Ik voelde meteen, ja dit ga ik doen. Zo vertrok ik onlangs met een onbekende groep naar een bijzondere krachtplek.

Piramides
De piramides Visoko zijn in 2005 per toeval ontdekt door dr. Semir Osmanagic, en zijn bijzondere krachtplekken. In totaal zijn er vijf piramides ontdekt, die met elkaar verbonden zijn door een ondergronds tunnelnetwerk van tientallen kilometers. De energie die gemeten is blijkt erg gezond en helend te zijn. Vanuit de zonpiramide komt er een pulserende straal van 28 kHz. Wist je dat de 3 piramides (Zon, Maan & Draak) in een gelijkzijdige driehoek liggen van 2170 meter? Alle piramides zijn begroeid met aarde & groen, waardoor ze op het eerste gezicht er niet uitzien als piramide. Wij bezoeken de piramide van de zon en maan. We verblijven in houten cabins ‘Pyramid Village’ die uitkijken op prachtig landschap en piramide van de zon.

Tunnels
We krijgen een presentatie van dr. Semir Osmanagic meteen naast de tunnel. Hier vind je een museum met foto’s en interessante bevindingen. Interessant is dat Semir een aantal keer ‘meten = weten’ noemt. Zo is er bijvoorbeeld bij mensen die voor en na de tunnel gingen een groot verschil in hun bloedsuikerspiegel te zien, van 7,8 gedaald naar 5,1.

Programma
Het valt me op hoe snel je uit de ratrace stapt, wanneer je in een compleet andere omgeving bent waar de tijd stil lijkt te staan. In de Pyramid Village wordt er dagelijks vers voor ons gekookt, verse producten zoals huisgemaakte jam, ajvar (geroosterde paprika en aubergine), olijfolie en de smaak van tomaten. En natuurlijk Bosnische koffie, een koffieritueel op zich. Heerlijk! Iedere dag staat er iets anders op het programma. Zo krijgen we van onze coach Igor meer te weten over emotional intelligence, patronen en bewustzijn. We gaan vaak op pad, naar de piramides zon en maan, maar ook de enorme, mysterieuze bollen die in Zavidovici staan en niemand weet hoe ze daar zijn gekomen of door wie gemaakt.

Meet de locals
Igor, onze coach van de week. Mooi en bijzonder verhaal. Igor komt uit Sarajevo, en heeft na de oorlog 20 jaar in Amerika, San Francisco gewoond. Zijn bedrijf heet daarom SF Walker, klik hier om een kijkje te nemen. Na een scheiding en motorongeluk besloot hij zijn leven drastisch te veranderen en te transformeren. Hij woont nu weer in Sarajevo en is life coach, heeft een kinderboek geschreven en is een internationale bestseller auteur.

Senad
Op de piramide van de Maan, ontmoeten we Senad. Omdat ik ook Bosnisch spreek gaat de connectie vanzelf en ontstaat er sneller vertrouwen. Dat is mooi om te zien. Op een afgelegen plek, er is zelfs geen stromend water. Besloot Senad ver van de bewoonde wereld, een restaurant te openen. Mensen kunnen hier opladen, een tentje opzetten en overnachten, maar ook heerlijk dineren. We krijgen een uitgebreid diner gereserveerd, van traditionele Bosnische gerechten zoals cevapcici (gehakt rolletjes) en aardappelen met kalfsvlees. Natuurlijk hoort daar een drankje bij; sterke drank zoals rakija of voor de wijnliefhebbers Zilavka & Vranec Vilarov. Bij de koffie ga ik even apart zitten, en Senad vertelt hoe hij 8 jaar geleden besloot op de grond van zijn vader, dit op te zetten. Steen voor steen, stap voor stap. Bijna iedereen verklaarde hem voor gek. Hij liet zich niet weerhouden en ontvangt nu wekelijks toeristen. Senad heeft geen website, en doet alles mond- tot-mondreclame.

Serif
Bij de tunnels ontmoeten we een van de verkopers Serif, die kristallen & souvenirs verkoopt. We besluiten naar zijn huis te gaan, omdat hij daar veel grotere kristallen verkoopt. Eenmaal daar aangekomen, neemt Serif ons mee naar een bijzondere krachtplek ‘Dragon’s Nest’ waar een bijzondere energie is en je kunt hier mediteren. Na afloop vertelt Serif ons bijzondere verhalen, en je voelt zijn puurheid. We krijgen een kristal als cadeau en herinnering mee.

Wil je zelf een keertje ervaren hoe het is om naar Bosnië te gaan onder begeleiding, met een fijne groep? Kijk dan op de website van Book Offline Events. Hier wordt binnenkort nieuwe data voor het najaar bekend gemaakt.