(Inter)nationale projecten

Regeneration
Een van de eerste internationale projecten die ik vanuit stichting Roots & Routes heb georganiseerd. In november 2012 werd Utrecht het toneel van een uniek project: ReGeneration. Van 10 t/m 17 november werden 22 jonge en oudere muzikanten uit Europa uitgedaagd om mee te doen aan een muzikaal programma. Een week van uitwisseling tussen culturen, generaties en steden! Gedurende het project zijn 11 jonge en 11 oudere muzikanten uit 4 landen (Frankrijk, Duitsland, Turkije & Nederland) samen gebracht om elkaar op muzikaal en cultureel vlak te ontmoeten. Muziek is in ReGeneration de brug en het bindmiddel dat muzikanten van totaal verschillende origine en leeftijden samenbrengt om samen tot nieuwe vormen te komen in vocale en instrumentale muziek. Dit resulteerde in videoclips, optreden in Utrecht, samen nummers schrijven, componeren, opnemen en uitvoeren. Voor de werving van de buitenlandse deelnemers is een open call gestuurd naar de partners van Roots & Routes Association (samenwerking met 12 Europese landen). Voor deelnemers uit Turkije is samengewerkt met Istanbul Bilgi University. Het was wat lastiger om de ‘oudere’ deelnemers te vinden, dit is veelal via culturele organisaties en muziekverenigingen gegaan.

Groepsfoto met de deelnemers vlak voor het optreden
Masterclass in Grounds met de Ghanese muzieklegende Ebo Taylor
Videoclip van een eigen geschreven nummer

Routes to Employment
De tweede grote internationale project die ik als projectleider op mij nam was een ondernemerschapstraining voor creatieve ondernemers organiseren. In juli 2015 vond een tweeweekse training plaats voor jonge artiesten (oa. dans, media/vormgeving, muziek, theater, spoken word) die zelfstandig ondernemen. Tijdens de training gaven we praktische tools aan de creatieve ondernemers en nodigden we diverse gastdocenten uit het werkveld uit (zoals Blaxtar, Jandino Asporaat, Michel Jansen, Shirma Rouse, Sevdaliza, Dj’s Glow In The Dark) en nog veel meer. Er was aandacht voor de zakelijke kant (oa. offertes, contracten, copyrights, financiën). Maar ook de artistieke ontwikkeling (wat is je droom en lange termijnplan, hoe presenteer jezelf als artiest, hoe ontwikkel je een artistiek concept) en PR & Marketing (doelgroepbereik, hoe promoot je jezelf, netwerk opbouwen) kwamen aan bod. Frank Heckmann van het boek Reis van de held/ The Hero’s Journey kwam langs om de stappen te doorlopen, jouw persoonlijke reis die in een paar stappen is in te delen. Een jaar later is de training voor de tweede keer georganiseerd. Deze keer gingen de deelnemers nog een een stukje dieper qua inhoud en kregen een week lang weer interessante workshops en gastsprekers. De deelnemers gingen aan het einde van de week hun idee of concept aan de jury pitchen. Het idee is gebaseerd op ‘The Shark Tank’ pitch, waarbij ondernemers hun ideeën pitchen in de hoop hier financiering voor te krijgen.

Het project werd mede mogelijk gemaakt door Erasmus+. Verder is er samengewerkt met het Hiphophuis, het nieuwe Luxor Theater, Projectbureau 010, Grounds.

Sevdaliza geeft een masterclass in het Hiphophuis
Talenten geven een pitch over hun onderneming
Frank Heckmann/ Reis van de held

Summerscool
De Roots & Routes Summerschool verzorgt twee weken lang muziek-, dans- en mediaworkshops voor talentvolle 50 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar.  Grote namen zoals Alain Clark, het Amerikaanse raptrio De La Soul, funkmuzikant George Clinton, Trijntje Oosterhuis, Leela James, KRS-ONE en nog velen anderen geven ins en outs over de muziekindustrie. Eerlijk, oprecht en vooral laagdrempelig krijgen de deelnemers van dichtbij een goed beeld wat er allemaal bij komt kijken. Deelnemers krijgen daarnaast een intensieve training waarbij ze met succesvolle coaches werken uit het vak, zoals Patrick Mijnals, Alwin Lewis, Lloyd Marengo en Sander de Graaf. Na twee weken creëren de jongeren een interdisciplinaire voorstelling dat ze presenteren op een podium in Rotterdam, bijvoorbeeld Grounds of Theater Rotterdam. Mijn rol hield in: subsidie schrijven, contact onderhouden met de internationale partners, contact en begeleiding coaches, werving en communicatie, promoten van de eindvoorstelling, contact met de pers, productie maar ook taken zoals contact met de zaal onderhouden, gastsprekers regelen en tot slot afstemming met het management.

Summerscool is een project dat jaarlijks plaatsvindt in de zomer. Project is vooral mede mogelijk gemaakt vanuit Erasmus+, gemeente Rotterdam, VSB Fonds en anderen.

Eindvoorstelling in Grouds
Trijntje Oosterhuis tijdens de masterclass
Open Rotterdam op bezoek